donderdag 28 oktober 2010

TRAM-TREIN BEST-AIRPORT-VELDHOVEN: NOTITIE VERSCHENEN


De notitie over de tram-trein is onlangs uitgebracht. Het toont dat het mogelijk is om gebruik te maken van nieuwe, innovatieve railoplossingen voor vervoersproblemen in de regio. De tram-trein kan zowel op het hoofdspoor van de NS rijden, als op de trambaan. Voor het vervoer van het toenemend aantal reizigers naar Airport Eindhoven vormt zo’n tram-trein een goede aanpak. Dit jaar zullen ongeveer 2 miljoen reizigers de luchthaven aandoen en de groei zal zich verder voortzetten. Daarnaast zit Meerhoven en Veldhoven momenteel ver van een railverbinding af.

In het plan wordt voortgebouwd op toekomstige ontwikkelingen: verwacht mag worden, dat de onderhandelingen van diverse partijen met de NS uiteindelijk zullen leiden tot het opnieuw instellen van een intercitystop in Best. Deze stop was in een eerdere proefperiode i.v.m. werkzaamheden aan de A2 succesvol gebleken. Zowel reizigers naar het vliegveld, als mensen uit de regio en Noord-België maakten van deze intercitystop gebruik. Er werd ook een handtekenactie gehouden, die nogal wat weerklank vond.


Met de aangeboden oplossing van een tram-trein van Best, via Acht naar Airport en Meer- en Veldhoven wordt gebruik gemaakt van het potentieel van station Best. Dit plan vormt een alternatief voor de ideeën van de regio om in Acht een intercitystation te bouwen. Maar daar staat nu nog niets, een verbinding per HOV-bus, zoals die in de plannen ingetekend is, is moeilijk realiseerbaar. En Best heeft parkeermogelijkheden tot 750 auto’s.

Nieuw in de notitie is een overzicht van de verwachte reistijd met de tram-trein: die zal tussen Best en het vliegveld 12 minuten bedragen en met Veldhoven ongeveer een half uur. Uitgegaan wordt van een kwartierdienst.


Ontwikkelingen in Veldhoven:

In Veldhoven zijn nieuwe ontwikkelingen aan de gang. Afgelopen week, werden plannen bekend van het Máxima Medisch Centrum, Brainport Development en de gemeente Veldhoven om te komen tot een Health Technology Park op het terrein van het ziekenhuis.
In de tram-treinplannen is hierbij aangesloten: de afstand tussen het ziekenhuis en Veldhoven-CityCentrum is ongeveer 2,6 kilometer. Dat kan met de tram-trein in 5 minuten bereden worden.

Hieronder wat meer informatie en filmpjes over de tram-trein. In Nederland rijdt dit vervoermiddel al op de Randstad-rail naar Zoetermeer bijvoorbeeld. En er wordt gedacht aan een tram-trein op de oude spoorroute van Zwolle naar Kampen.
FILMPJES:
Presentatie tram-trein Alstom (klik hier)
Tram-trein in Nantes (
hier)
Parijs tram-treinlijn (T4) van Siemens (klik)
Tram-treinlijn van Lyon naar het vliegveld (Rhône-express) (hier)
Proefritten met tram-trein in Mulhouse (F) (klik)
Tram-trein in Karlsruhe (hier)
INFO:
Tram-trein materiaal (Alstom: Citadis Dualis) (hier)
Light Rail Transit - overzicht (hier)
Uitgebreid overzicht van de tram-trein (klik)
Tram-trein: de ervaringen in Karlsruhe en Kassel (klik)

FOTO'S:
Route Best-Acht-Airport (klik)
Station Best (klik)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten