vrijdag 18 maart 2011

TRAM IN PRAAG IN DOCUMENTAIRES EN SPEELFILMS (3/5)

TRAMVOERTUIG “PONORKA” (DE DUIKBOOT) (1936)



In het historisch programma van de tram in Praag ook een kort filmpje van een tramvoertuig met de bijzondere naam van “Duikboot”. Van deze lange trams werden er 64 gebouwd tussen 1935 en 1942. Ze deden 20 jaar dienst. Het waren de eerste voertuigen die slechts geschikt waren voor één rijrichting.

In het filmpje het straatbeeld in de stad met zo te zien de inwijding met enkele notabelen. Later zie je het normale tramverkeer. En natuurlijk zijn er altijd mensen, die net te laat komen voor de rit.
Deze trams konden een snelheid halen tot 60 kilometer per uur. Ze ontleenden hun naam aan het samenspel van hun uiterlijk, de verbindingsstukken met klinknagels, de onderste treden van de opstapjes, die opklapten als de schuifdeuren dichtgingen. De bestuurder had een eigen stoel en de conducteurs een vaste plek. Maar je kon alleen mee rijden als je contant kon betalen.

Zie ook de foto’s van dit tramtype in de stad aan het eind van een artikel. Klik daarvoor hier.

Filmpje uit het programma van het 2e kanaal van de Tsjechische TV; geupload door LinkmannSK op 15 december 2009

Voor de informatie over dit type tram met dank aan het artikel van Rik met als titel: Weinig bekend van Praagse “submarine” – de eerste one-way tram” d.d. 16-1-2010 (zie link hierboven)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten