vrijdag 18 maart 2011

TRAM IN PRAAG IN DOCUMENTAIRES EN SPEELFILMS (1/5)

ZOEKEND NAAR DE OUDE TIJD. Praagse tramhistorie (1875 – 1911)


De Tsjechische televisie heeft op haar tweede kanaal (CT2) een serie gehad over de historie van de tram in Praag. In dit deel gaat het over de beginfase van de paardentram. Spoedig gevolgd door de elektrische tram met verbindingen naar de plaatsen rondom de stad zoals Smichov en Zizkov, die later toegevoegd zouden worden aan Praag. Eerst zien we alleen foto’s met veel besnorde mannen. Later in het filmpje ook bewegende beelden.

Opvallend is dat in die tijd in Tsjechoslowakije nog links gereden wordt. We zien beelden langs de Moldau, een overstekende man, die bijna geplet lijkt te worden tussen twee tramvoertuigen. Tegenwoordig zijn een groot aantal wegen en tramroutes wandelparadijzen geworden. Een aantal tramroutes bestaat niet meer. Het programma wordt begeleid door een verteller in het Praags Openbaar Vervoers Museum in de stad waar alle oude beestjes verzameld zijn.

Deel van het programma van het 2e kanaal van de Tsjechische TV; geupload door LinkmannSK op 15 december 2009. Voor info over het Praags Openbaar Vervoers Museum klik hier. Het adres is: Patockova 4, Praag 6.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten